Algemene Voorwaarden

Bekijk onze algemene voorwaarden.

Artikel 1 Definities
Onder de navolgende woorden wordt in de Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH), en in de aanbiedingen en
overeenkomsten waarop de UVH van toepassing zijn, telkens het volgende verstaan:
1.1 Horecabedrijf
De natuurlijke of rechtspersoon die zijn bedrijf maakt van het verlenen van horecadiensten.
1.2 Verlenen van horecadienst(en)
Het door een horecabedrijf verstrekken van logies en/of eten en/of drank en/of het ter beschikking stellen
van (zaal)ruimte en/of terreinen, alles met alle daarbij behorende werkzaamheden en diensten, en alles in de
ruimste zin van het woord.
1.3 Klant
De natuurlijke of rechtspersoon die met een horecabedrijf een horecaovereenkomst heeft gesloten of
de intentie laat zien die (mogelijk) te sluiten. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen particuliere en
zakelijke klanten. Een particuliere klant is een klant die niet handelt uit naam van beroep of bedrijf. Een
zakelijke klant is een klant die handelt uit naam van een beroep of bedrijf.
1.4 Gast
De natuurlijke perso(o)n(en) aan wie op grond van een met de klant gesloten horecaovereenkomst één of
meer horecadienst(en) moet(en) worden verleend. Waar in de UVH van gast of klant wordt gesproken, wordt
zowel gast als klant bedoeld, tenzij uit de inhoud van de bepaling en haar strekking noodzakelijkerwijze
voortvloeit dat slechts één van beide bedoeld kan zijn.
1.5 Horecaovereenkomst/Reservering
Een overeenkomst tussen een horecabedrijf en een klant ter zake een of meer door het horecabedrijf te
verlenen horecadiensten tegen een door de klant te betalen prijs. In plaats van de term horecaovereenkomst
wordt ook de term reservering gebruikt.
1.6 Reserveringswaarde
De waarde van de horecaovereenkomst, die gelijk is aan de totale omzetverwachting (omzet voor het
horecabedrijf voortvloeiende uit hetgeen wordt geleverd op grond van de horecaovereenkomst) van
het horecabedrijf inclusief eventueel toeristenbelasting en btw ter zake een met een klant gesloten
horecaovereenkomst. Deze omzetverwachting is gebaseerd op de offerte en eventuele opvolgende
schriftelijke prijsafspraken en/of indien die op dit punt geen uitsluitsel bieden of er geen sprake is van een
offerte en opvolgende prijsafspraken, de binnen dat horecabedrijf geldende gemiddelden.
1.7 No-show
Het door een klant zonder annulering geen gebruik maken van een op grond van een horecaovereenkomst te
verstrekken horecadienst.
1.8 Groep
Een groep van 10 of meer gasten aan wie door een horecabedrijf horecadiensten moeten worden verleend
krachtens een of meer als samenhangend te beschouwen horecaovereenkomsten.
1.9 Individu
Iedere persoon, vallende onder gast of klant, die niet behoort tot een groep volgens bovengenoemde
definitie.
1.10 Kurkengeld
Het bedrag verschuldigd voor het in de ruimten van een horecabedrijf nuttigen van niet door dat
horecabedrijf verstrekte drank en/of eten. Met kurkengeld wordt ook bedoeld en omvat: schotelgeld en/of
keukengeld.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
3.
1.11 Annulering
De in schriftelijke vorm door de klant aan het horecabedrijf gedane mededeling dat van één of meer
overeengekomen horecadiensten geheel of gedeeltelijk geen gebruik zal worden gemaakt, dan wel de in
schriftelijke vorm door het horecabedrijf aan de klant gedane mededeling dat één of meer overeengekomen
horecadiensten geheel of gedeeltelijk niet verstrekt zullen worden. Onder schriftelijk wordt hier tevens
verstaan via e-mail of digitaal contactformulier, mits de verzender er zeker van is dat het horecabedrijf het
bericht heeft ontvangen.
1.12 Schriftelijk
Onder schriftelijk wordt in ieder geval ook steeds verstaan; digitaal.
1.13 Omzetgarantie
Een schriftelijke verklaring van de klant dat ter zake één of meer horecaovereenkomsten door het
horecabedrijf minimaal een bepaald bedrag aan omzet door het horecabedrijf zal worden gerealiseerd.
1.14 Ingangsdatum
Het moment waarop conform de horecaovereenkomst het verlenen van de horecadiensten aanvangt.
Waarmee niet komt vast te staan dat het horecabedrijf niet voorafgaand aan de ingangsdatum
werkzaamheden dient te verrichten en/of kosten maakt ten behoeve van de horecaovereenkomst.
Artikel 2 Toepasselijkheid
2.1 De UVH zijn met uitsluiting van alle andere algemene voorwaarden van toepassing op de totstandkoming
en de inhoud van alle horecaovereenkomsten, alsmede op alle aanbiedingen ter zake de totstandkoming
van deze horecaovereenkomsten. Indien toch andere algemene voorwaarden van toepassing mochten zijn,
prevaleren in geval van tegenstrijdigheid de UVH.
2.2 Afwijken van de UVH is slechts schriftelijk mogelijk per horecaovereenkomst. Aan wijzigingen kunnen geen
rechten worden ontleend voor volgende overeenkomsten met het horecabedrijf.
2.3 De UVH zijn ook geldig voor alle natuurlijke- en rechtspersonen waarvan het horecabedrijf gebruik maakt of
heeft gemaakt bij het sluiten en/of uitvoeren van een horecaovereenkomst of een andere overeenkomst of
bij het exploiteren van het horecabedrijf.
2.4 Indien een klant/gast gebruik maakt van de diensten van het horecabedrijf accepteert zij hiermee dat de UVH
prevaleert boven de (algemene) voorwaarden die door een eventuele bemiddelaar – waaronder een (online)
verkoopplatform – van toepassing zijn verklaard.
Artikel 3 Totstandkoming van horecaovereenkomsten
3.1 Een horecabedrijf kan te allen tijde om welke reden dan ook het sluiten van een horecaovereenkomst
weigeren, tenzij een zodanige weigering plaatsvindt uitsluitend op één of meer gronden die in artikel 137c
van het Wetboek van Strafrecht als discriminatie zijn aangemerkt.
3.2 Alle door een horecabedrijf gedane aanbiedingen ter zake de totstandkoming van een horecaovereenkomst
zijn vrijblijvend. De aanbiedingen worden altijd gedaan onder voorbehoud van beschikbaarheid. Doet het
horecabedrijf binnen een redelijke termijn na aanvaarding door de klant een beroep op bedoeld voorbehoud
dan wordt de beoogde horecaovereenkomst geacht niet tot stand te zijn gekomen.
3.3 Een horecaovereenkomst voor (een) klant/gast(en) aangegaan door tussenpersonen (waaronder
cargadoors, (online)reisbureaus of -agenten, platforms en andere horecabedrijven), al dan niet in naam
van hun relatie(s), worden geacht mede voor rekening en risico van deze tussenpersonen te zijn gesloten.
Het horecabedrijf is aan tussenpersonen geen commissie/vergoeding verschuldigd, tenzij schriftelijk
uitdrukkelijk anders overeengekomen. De klant/gast(en) en de tussenperso(o)n(en) zijn hoofdelijk
aansprakelijk voor de betaling van het verschuldigde.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
4.
3.4 Indien de klant niet volledig voldoet aan al zijn verplichtingen jegens het horecabedrijf voortvloeiende
uit de horecaovereenkomst, is het horecabedrijf gerechtigd de dienstverlening op te schorten zonder dat
schadevergoeding hoeft te worden voldaan.
3.5 Indien een van de partijen bij een horecaovereenkomst niet in staat is om aan enige verplichting uit die
horecaovereenkomst te voldoen, is hij verplicht de andere partij hiervan zo spoedig mogelijk in kennis te stellen.
Artikel 4 Optierecht
4.1 Een optierecht is het recht van een klant om binnen een overeengekomen periode de horecaovereenkomst
tot stand te doen komen door de aanvaarding van een geldig aanbod van het horecabedrijf. Een optierecht
kan alleen schriftelijk worden verleend en uitgeoefend. Het optierecht vervalt indien de klant te kennen heeft
gegeven geen gebruik te willen maken van het aanbod of indien de overeengekomen periode is verstreken
zonder dat de klant te kennen heeft gegeven van het optierecht gebruik te willen maken.
4.2 Een optierecht kan door het horecabedrijf worden herroepen indien een andere klant het horecabedrijf een
aanbod doet tot het sluiten van een horecaovereenkomst voor (een gedeelte van) de in optie uitstaande
horecadiensten. De klant aan wie door het horecabedrijf een aanbod is gedaan met optierecht dient in dat
geval op de hoogte te worden gebracht van het aanbod van de andere klant, waarna de eerstgenoemde
klant binnen een door het horecabedrijf te stellen termijn te kennen dient te geven of zij gebruik maakt van
het aanbod onder optierecht. Indien hiervan geen gebruik wordt gemaakt of er volgt geen reactie, vervalt dit
aanbod en het optierecht.
Artikel 5 Rechten en verplichtingen van het horecabedrijf
5.1 Het horecabedrijf kan naast deze UVH nadere huis- of gedragsregels van toepassing verklaren door dit
duidelijk kenbaar te maken aan de klant/gast.
5.2 Het horecabedrijf mag op ieder moment en per direct horecadiensten aan of het verstrekken van toegang tot
een gelegenheid van een gast beëindigen wanneer de gast de UVH, huis- en/of gedragsregels overtreedt,
of zich op een andere manier zodanig gedraagt dat de orde en de rust in het horecabedrijf en/of de normale
exploitatie daarvan wordt verstoord. De gast dient dan op eerste verzoek het horecabedrijf te verlaten. Er is
in dat geval geen sprake van enige verplichting tot schadevergoeding aan de klant/gast.
5.3 Het horecabedrijf is na overleg met het ter plaatse bevoegd gezag gerechtigd de horecaovereenkomst
wegens gegronde vrees voor verstoring van de openbare orde buitengerechtelijk te ontbinden. Er is in dat
geval geen sprake van enige verplichting tot schadevergoeding aan de klant/gast.
5.4 Het horecabedrijf is niet verplicht enig goed van de gast in ontvangst en/of in bewaring te nemen. Indien zij
wel goederen inneemt en hiervoor wordt geen vergoeding betaald, gebeurt dit op eigen risico van de gast.
Indien het horecabedrijf voor het in ontvangst en/of in bewaring nemen van goederen enig bedrag aan de
gast in rekening brengt, zal het horecabedrijf op die goederen letten als een goed huisvader, onverminderd
het bepaalde verder in deze UVH.
5.5 Het horecabedrijf is niet verplicht enig huisdier van een klant/gast toe te laten en kan aan de toelating
voorwaarden verbinden. Voor de toelating van assistentiehonden gelden de wettelijke regeling(en), inclusief
de daarin aangegeven uitzonderingen.
5.6 Het horecabedrijf kan uiterlijk één maand voordat de eerste horecadienst op grond van de toepasselijke
horecaovereenkomst(en) moet worden verleend, aan de klant mededelen dat diverse gasten zullen worden
beschouwd als groep. Op die gasten zijn in dat geval de bepalingen voor groepen van toepassing.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
5.
Artikel 6 Rechten en verplichtingen van de klant
6.1 De klant is verplicht om zich aan de in het horecabedrijf geldende huis- en gedragsregels te houden en de
redelijke aanwijzingen van het horecabedrijf op te volgen. Redelijke aanwijzingen mogen ook mondeling
worden gegeven.
6.2 De klant is verplicht om mee te werken aan redelijke verzoeken van het horecabedrijf in het kader van diens
wettelijke plichten omtrent onder andere veiligheid, identificatie, voedselveiligheid/hygiëne en beperking
van overlast.
6.3 Het horecabedrijf is gerechtigd om van de klant te verlangen dat deze genoegen neemt met een
andere accommodatie/locatie dan volgens de horecaovereenkomst beschikbaar gesteld zou worden,
mits die accommodatie/locatie gelijkwaardig is naar oordeel van het horecabedrijf dan wel hierover
overeenstemming wordt bereikt tussen het horecabedrijf en de klant. De klant ontvangt in dat geval geen
schadevergoeding. Indien eventuele meerkosten in rekening worden gebracht bij de klant heeft die de
mogelijkheid het alternatief te weigeren en dat deel van de horecaovereenkomst waarop de wijziging
betrekking heeft met onmiddellijke ingang te beëindigen.
Artikel 7 Reserveren – tafelreservering
7.1 Indien het horecabedrijf die mogelijkheid biedt kan de klant een reservering plaatsen, bijvoorbeeld voor
een lunch of diner. Er worden in dat geval een datum, tijdstip en aantal gasten overeengekomen voor de
reservering.
7.2 Het horecabedrijf kan voorwaarden verbinden aan de reservering zoals betaling van een bedrag als borg, een
aanbetaling of herbevestiging.
7.3 Indien de klant niet binnen een half uur na het gereserveerde tijdstip met het aantal overeengekomen gasten is
gearriveerd kan het horecabedrijf de reservering als geannuleerd beschouwen, onverminderd het bepaalde
verder in deze UVH. Het horecabedrijf kan hieraan gevolgen verbinden indien vooraf duidelijk gemeld, zoals
het inhouden van de borg of aanbetaling. Tenzij dit op grond van wet of rechtsregels niet is toegestaan.
Artikel 8 Reserveren – logies
8.1 Indien wordt gereserveerd voor logies, communiceert het horecabedrijf voorafgaand aan of uiterlijk bij het
plaatsen van deze reservering over het tijdstip waarop de accommodatie ter beschikking van de gast wordt
gesteld en voor welk tijdstip de gast de accommodatie dient te verlaten.
8.2 Tenzij anders is overeengekomen is het horecabedrijf gerechtigd om de reservering voor logies als
geannuleerd te beschouwen indien de gast zich niet op de eerste gereserveerde dag om 18.00 uur bij het
horecabedrijf heeft gemeld, of de gast niet tijdig heeft aangegeven op een later tijdstip te zullen arriveren
zonder dat het horecabedrijf daartegen bezwaar heeft gemaakt. Het voorgaande geldt, onverminderd het
bepaalde verder in deze UVH.
Artikel 9 Nuttigen consumpties en kurkengeld
9.1 Voor elke gast die deelneemt aan een evenement, een reservering plaatst, die plaatsneemt aan een tafel in
een horecagelegenheid of anderszins een overeenkomst aangaat met het horecabedrijf is het in beginsel
verplicht een consumptie/horecadienst af te nemen.
9.2 Het horecabedrijf kan de klant/gast verbieden om zelf meegebracht dan wel door een maaltijdbezorgservice
geleverd eten en/of drinken in het horecabedrijf – daaronder mede begrepen het terras – te nuttigen. Indien
het horecabedrijf het nuttigen van zelf meegebracht dan wel door een maaltijdbezorgservice geleverd eten
en/of drinken toestaat, kan het horecabedrijf aan het toestaan daarvan voorwaarden verbinden, waaronder
het in rekening brengen van kurkengeld dat vooraf is vastgesteld, of de wijze van afleveren van eten en/of
drinken door een maaltijdbezorgservice.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
6.
Artikel 10 In bewaring nemen en gevonden voorwerpen
10.1 Het horecabedrijf is niet verantwoordelijk voor het in bewaring nemen van achtergebleven of gevonden
goederen. Na melding van het achterblijven van goederen aan de klant dient de klant de goederen binnen
14 dagen op te halen. Het horecabedrijf is niet verplicht deze goederen op te sturen. Indien ze hiertoe op
verzoek wel overgaat gebeurt dit voor rekening en risico van de klant/gast. Indien de goederen na 14 dagen
niet zijn opgehaald of opgestuurd mogen ze door het horecabedrijf op kosten van de klant/gast worden
afgevoerd. Voor gevonden voorwerpen waarvan de eigenaar niet bekend is gelden de wettelijke regels.
10.2 In het horecabedrijf verloren of achtergelaten voorwerpen, die door de gast worden gevonden, moeten zo
spoedig mogelijk bij het horecabedrijf worden ingeleverd.
Artikel 11 Betaling
11.1 De klant is de in de horecaovereenkomst overeengekomen prijs verschuldigd. De prijzen worden zoveel
mogelijk gespecificeerd vermeld op lijsten die door het horecabedrijf op een voor de klant zichtbare
plaats zijn aangebracht of aan de klant, desnoods op diens verzoek, worden overhandigd of die digitaal
toegankelijk zijn voor de klant. Een lijst wordt geacht voor de klant zichtbaar aangebracht te zijn indien die
zichtbaar is in de normaal toegankelijke ruimten van het horecabedrijf.
11.2 Voor bijzondere diensten, zoals het gebruik van garderobe, garage, safe, wasserij of stomerij, telefoon,
internet, wifi, roomservice, t.v.-huur e.d. kan door het horecabedrijf een extra vergoeding in rekening worden
gebracht die op voorhand door het horecabedrijf bekend wordt gemaakt.
11.3 Indien een omzetgarantie is afgegeven in de horecaovereenkomst, is de klant in alle gevallen verplicht
tenminste het in de omzetgarantie bepaalde bedrag aan het horecabedrijf te betalen. Echter, bij
(gedeeltelijke) opzegging van die horecaovereenkomst door een particuliere klant geldt voor die particuliere
klant dat zij indien sprake is van een overeenkomst die gekwalificeerd wordt als overeenkomst van opdracht,
niet gehouden kan worden aan de omzetgarantie, maar worden alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten en
een redelijk loon door de particuliere klant vergoed.
11.4 Alle rekeningen, daaronder mede begrepen rekeningen ter zake annulering of no-show, zijn door de klant
verschuldigd op het moment dat ze aan hem worden gepresenteerd. De klant dient per direct voor contante
betaling of betaling per bank of giro zorg te dragen, tenzij anders overeengekomen. Het horecabedrijf kan
steeds tussentijds betaling verlangen van reeds verleende horecadiensten.
11.5 De in een offerte of horecaovereenkomst vermelde prijzen zijn gebaseerd op de ten tijde van totstandkoming
van de offerte of overeenkomst geldende kostenfactoren. Het horecabedrijf behoudt zich het recht voor
om, indien na de datum waarop de overeenkomst tot stand is gekomen maar vóór de dag van levering,
verhogingen in één of meer kostenfactoren optreden, deze verhogingen aan de klant in rekening te brengen.
Dit wordt in dat geval schriftelijk gemeld aan de klant. Tevens is het horecabedrijf gerechtigd jaarlijks een
inflatiecorrectie toe te passen in januari van elk jaar, ook die wordt schriftelijk medegedeeld aan de klant/
gast. Deze inflatiecorrectie wordt berekend op basis van het laatst bekende door het Centraal Bureau voor
de Statistiek (CBS) vastgestelde consumentenprijsindex-cijfer (CPI).
11.6 Indien sprake is van een particuliere klant en de prijsverhoging in het voorgaande lid van dit artikel wordt
doorgevoerd binnen 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst betreffende logies/huur, mag de klant
de overeenkomst na de prijsverhoging ontbinden. Indien de klant de overeenkomst op deze grond wenst te
ontbinden, moet dit binnen 7 dagen na ontvangst van de nieuwe prijzen schriftelijk aan het horecabedrijf
worden medegedeeld. In dat geval worden door de klant de op dat moment door het horecabedrijf gemaakte
kosten voldaan, de klant ontvangt geen schadevergoeding.
11.7 Zolang de klant niet geheel aan al zijn verplichtingen jegens het horecabedrijf heeft voldaan is het
horecabedrijf gerechtigd om haar prestaties op grond van de horecaovereenkomst op te schorten. Het
horecabedrijf kan tot zekerheid van nakoming van verplichtingen zekerheid verlangen van de klant/gast.
Naast een retentierecht komt het horecabedrijf op verzoek een pandrecht toe op door de klant/gast aan het
horecabedrijf afgegeven goederen in dit kader.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
7.
11.8 Indien andere dan contante betaling is overeengekomen dienen alle facturen, voor welk bedrag ook, door
de klant binnen 14 dagen na factuurdatum aan het horecabedrijf te worden voldaan. Indien een factuur
wordt gezonden is het horecabedrijf te allen tijde bevoegd een kredietbeperkingstoeslag van 2% van het
factuurbedrag in rekening te brengen, welke vervalt indien de klant de factuur binnen 14 dagen voldoet.
11.9 Als tijdige betaling achterwege blijft is de klant in gebreke zonder dat enige ingebrekestelling zal zijn vereist.
Uitsluitend indien de klant een particuliere klant is stuurt het horecabedrijf bij achterwege blijven van
betaling eenmalig een ingebrekestelling met een termijn van tenminste 14 dagen om alsnog te betalen.
11.10 Als de klant in gebreke is moet hij aan het horecabedrijf alle incassokosten vergoeden. Voor particuliere
klanten worden de buitengerechtelijke incassokosten berekend conform de Wet Incassokosten en voor
zakelijke klanten is sprake van een percentage van 15% van het openstaande factuurbedrag met een
minimum van € 50,-.
11.11 Iedere betaling zal, ongeacht enige door de klant bij die betaling geplaatste aantekening dan wel gemaakte
opmerking, worden geacht te strekken in mindering op de schuld van de klant aan het horecabedrijf in de
navolgende volgorde:
• De kosten van executie
• De gerechtelijke en buitengerechtelijke inningskosten
• De rente
• De schade
• De hoofdsom
11.12 Betaling geschiedt in Euro’s. Indien niet duidelijk is vermeld of sprake is van een bedrag in- of exclusief
btw is bij particuliere klanten sprake van een bedrag inclusief btw en bij zakelijke klanten van een bedrag
exclusief btw. Indien het horecabedrijf buitenlandse betaalmiddelen accepteert dan geldt de op het moment
van betaling geldende marktkoers. Het horecabedrijf kan daarbij bij wijze van administratiekosten een
bedrag in rekening brengen dat overeenkomt met maximaal 10% van het bedrag dat in vreemde valuta wordt
aangeboden. Het horecabedrijf kan dit bewerkstelligen door de geldende marktkoers met maximaal 10% aan
te passen.
11.13 Het horecabedrijf is nimmer gehouden om andere betaalmiddelen dan contanten te accepteren en kan aan
acceptatie van dergelijke andere betaalmiddelen voorwaarden verbinden.
Artikel 12 Waarborgsom
12.1 Indien het horecabedrijf een waarborgsom verzoekt aan een de klant, wordt dit tijdig voor het sluiten van de
overeenkomst gemeld en deugdelijk geadministreerd. Een waarborgsom dient uitsluitend tot zekerheid voor
het horecabedrijf en geldt niet als reeds gerealiseerde omzet. Tot meerdere zekerheid van het horecabedrijf
kan zij van de klant verlangen medewerking te verlenen aan het verstrekken van de benodigde gegevens
teneinde de waarborgsom en de mogelijkheid tot het uitwinnen daarvan zo veel als mogelijk zeker te stellen,
waaronder het maken van een kopie van de creditcard van de klant. Hierbij wordt rekening gehouden met de
privacyregelgeving.
12.2 Indien tijdige betaling door de klant uitblijft, mag het horecabedrijf zich verhalen op de waarborgsom voor
al datgene wat de klant verschuldigd is. Indien op voorhand overeengekomen mag het horecabedrijf het
door de klant verschuldigde bedrag op basis van de horecaovereenkomst ook direct verrekenen met de
waarborgsom. Het overschot dient door het horecabedrijf onverwijld aan de klant te worden terugbetaald.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
8.
Artikel 13 Annuleren door zakelijke klanten
13.1 Algemeen
13.1.1 De zakelijke klant is bevoegd een horecaovereenkomst te annuleren tegen betaling aan het horecabedrijf van
de in dit artikel genoemde annuleringskosten uitgesplitst per type horecaovereenkomst, tenzij schriftelijk
anders overeengekomen met de klant. Met klant wordt in dit artikel steeds bedoeld; de zakelijke klant.
13.1.2 De klant geeft door het sluiten van de horecaovereenkomst toestemming om annuleringskosten in te houden
op een eventuele aanbetaling of waarborgsom.
13.1.3 Indien de horecaovereenkomst gedeeltelijk wordt geannuleerd zijn op het geannuleerde deel onderstaande
bepalingen pro rata van toepassing en blijft het overige deel van de horecaovereenkomst in stand.
13.1.4 Bij een annulering van 1 of meer personen behorende bij een groep worden de annuleringskosten voor
groepen in rekening gebracht voor die betreffende personen.
13.1.5 Het verminderen van het aantal personen van een reservering wordt gezien als gedeeltelijke annulering.
In afwijking van hetgeen in de bepalingen (13.2, 13.3 en 13.4) is opgenomen mag bij vermindering van
het aantal personen van een reservering binnen 14 dagen voor de ingangsdatum, altijd in ieder geval de
volledige overeengekomen reserveringswaarde in rekening worden gebracht.
13.1.6 Het wijzigen van de datum van een reservering wordt gezien als annulering van de oorspronkelijke
horecaovereenkomst.
13.2 Horecaovereenkomst met betrekking tot logies
Onder deze bepalingen vallen horecaovereenkomsten met als hoofddoel het verstrekken van logies.
13.2.1 Individuen
Wanneer een reservering voor logies, al dan niet met ontbijt, is gemaakt voor één of meer individuen
bedragen de annuleringskosten van die reservering het volgende percentage van de voor die reservering
geldende reserveringswaarde:
Bij annulering:
meer dan 1 maand voor de ingangsdatum 0%
meer dan 14 dagen tot en met 1 maand voor de ingangsdatum 15%
meer dan 7 dagen tot en met 14 dagen voor de ingangsdatum 35%
meer dan 3 dagen tot en met 7 dagen voor de ingangsdatum 60%
meer dan 24 uur tot en met 3 dagen voor de ingangsdatum 85%
24 uur of minder voor de ingangsdatum 100%
13.2.2 Groepen
Wanneer een reservering voor logies, al dan niet met ontbijt, is gemaakt voor een groep bedragen de
annuleringskosten van die reservering het volgende percentage van de voor die reservering geldende
reserveringswaarde:
Bij annulering:
meer dan 3 maanden voor de ingangsdatum 0%
meer dan 2 maanden tot en met 3 maanden voor de ingangsdatum 15%
meer dan 1 maand tot en met 2 maanden voor de ingangsdatum 35%
meer dan 14 dagen tot en met 1 maand voor de ingangsdatum 60%
meer dan 7 dagen tot en met 14 dagen voor de ingangsdatum 85%
7 dagen of minder voor de ingangsdatum 100%
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
9.
13.3 Horecaovereenkomst met betrekking tot verstrekken eten en/of drinken
Onder deze bepalingen vallen horecaovereenkomsten met als hoofddoel het verstrekken van eten en/of
drinken.
13.3.1 Individuen en groepen
Wanneer een reservering voor uitsluitend een horecadienst bestaande uit het verstrekken van eten en/
of drank (tafelreservering) is gemaakt bedragen de annuleringskosten van die reservering het volgende
percentage van de voor die reservering geldende reserveringswaarde:
a) Bij annulering indien een menu is overeengekomen:
meer dan 14 dagen voor het gereserveerde tijdstip 0%
meer dan 7 dagen tot en met 14 dagen voor het gereserveerde tijdstip 25%
meer dan 3 dagen tot en met 7 dagen voor het gereserveerde tijdstip 50%
3 dagen of minder voor het gereserveerde tijdstip 75%
b) Bij annulering indien geen menu is overeengekomen:
meer dan 48 uur voor het gereserveerde tijdstip 0%
48 uur of minder voor het gereserveerde tijdstip 50%
13.4 Overige horecaovereenkomsten
Onder deze bepaling vallen horecaovereenkomsten die niet specifiek vallen onder de overige bepalingen uit
dit artikel.
13.4.1 Individuen
Wanneer een reservering is gemaakt voor één of meer individuen bedragen de annuleringskosten van die
reservering het volgende percentage van de voor die reservering geldende reserveringswaarde:
Bij annulering:
meer dan 1 maand voor het gereserveerde tijdstip 0%
meer dan 14 dagen tot en met 1 maand voor bedoeld tijdstip 15%
meer dan 7 dagen tot en met 14 dagen voor bedoeld tijdstip 35%
meer dan 3 dagen tot en met 7 dagen voor bedoeld tijdstip 60%
meer dan 24 uur tot en met 3 dagen voor bedoeld tijdstip 85%
24 uur of minder voor bedoeld tijdstip 100%
13.4.2 Groepen
Wanneer een reservering is gemaakt voor een groep bedragen de annuleringskosten van die reservering het
volgende percentage van de voor die reservering geldende reserveringswaarde:
Bij annulering:
meer dan 6 maanden voor het gereserveerde tijdstip 0%
meer dan 3 maanden tot en met 6 maanden voor het gereserveerde tijdstip 10%
meer dan 2 maanden tot en met 3 maanden voor het gereserveerde tijdstip 15%
meer dan 1 maand tot en met 2 maanden voor het gereserveerde tijdstip 35%
meer dan 14 dagen tot en met 1 maand voor het gereserveerde tijdstip 60%
meer dan 7 dagen tot en met 14 dagen voor het gereserveerde tijdstip 85%
7 dagen of minder voor het gereserveerde tijdstip 100%
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
10.
Artikel 14 Annuleren door particuliere klanten
14.1 Algemeen
14.1.1 De particuliere klant is bevoegd een horecaovereenkomst te annuleren met inachtneming van de wettelijke
bepalingen en dit artikel. Met klant wordt in dit artikel steeds bedoeld; de particuliere klant.
14.1.2 De klant geeft door het sluiten van de horecaovereenkomst toestemming om eventuele verschuldigde
bedragen bij annuleren in te houden op een eventuele aanbetaling of waarborgsom.
14.1.3 Indien de horecaovereenkomst gedeeltelijk wordt geannuleerd zijn op het geannuleerde deel onderstaande
bepalingen pro rata van toepassing en blijft het overige deel van de horecaovereenkomst in stand.
14.1.4 Bij een annulering van 1 of meer personen behorende bij een groep worden de annuleringskosten voor
groepen in rekening gebracht voor die betreffende personen.
14.1.5 Het wijzigen van de datum van een reservering wordt gezien als annulering van de oorspronkelijke
horecaovereenkomst.
14.2 Horecaovereenkomst met betrekking tot dienstverlening (overeenkomst van opdracht)
14.2.1 De klant is te allen tijde bevoegd een horecaovereenkomst of dat deel daarvan dat kwalificeert als een
overeenkomst van opdracht (overeenkomst met betrekking tot dienstverlening) op te zeggen/te annuleren.
Voor eventuele hieraan verbonden kosten gelden de wettelijke bepalingen en rechtspraak. Uitgangspunt
is dat de door het horecabedrijf in redelijkheid reeds gemaakte kosten alsmede een redelijk loon worden
vergoed door de klant aan het horecabedrijf. Hieronder kunnen ook gederfde inkomsten vallen indien en
voor zover een locatie/ruimte in redelijkheid niet meer kan worden verhuurd op de betreffende datum,
althans voor zover zaalhuur in de overeenkomst van opdracht is opgenomen en dit onderdeel niet als aparte
huurovereenkomst kan worden beschouwd.
14.2.2 Het verminderen van het aantal personen van een reservering wordt bij horecaovereenkomsten van deze
aard gezien als aanpassing van de horecaovereenkomst, derhalve niet als (gedeeltelijke) annulering, tenzij
uit de aard van de wijziging anders voortvloeit. Indien uit de aard van de wijziging voortvloeit dat toch sprake
is van een (gedeeltelijke) annulering is de voorgaande bepaling van toepassing. Het horecabedrijf hoeft een
wijziging van de overeenkomst op grond van deze bepaling niet te accepteren of kan hieraan voorwaarden
verbinden.
14.3 Horecaovereenkomst met betrekking tot logies en huur (niet zijnde overeenkomst van opdracht)
14.3.1 Elke horecaovereenkomst of onderdeel daarvan met een particuliere klant die niet als overeenkomst
van opdracht gekwalificeerd wordt waaronder een huurovereenkomst of overeenkomst tot levering
van logies, kan geannuleerd worden tegen betaling aan het horecabedrijf van de in dit artikel
genoemde annuleringskosten, tenzij schriftelijk anders overeengekomen met de klant. Op dat deel
van de horecaovereenkomst dat als overeenkomst van opdracht wordt gekwalificeerd is steeds de
annuleringsbepaling voor overeenkomst van opdracht van toepassing.
14.3.2 Het verminderen van het aantal personen van een reservering wordt bij horecaovereenkomsten van deze
aard gezien als gedeeltelijke annulering. In afwijking van hetgeen in de bepalingen 14.3.3 en 14.3.4 is
opgenomen mag bij vermindering van het aantal personen van een reservering binnen 14 dagen voor de
ingangsdatum, altijd in ieder geval de volledige overeengekomen reserveringswaarde in rekening worden
gebracht.
14.3.3 Individuen
Wanneer een reservering voor logies, al dan niet met ontbijt, is gemaakt voor één of meer individuen
bedragen de annuleringskosten van die reservering het volgende percentage van de voor die reservering
geldende reserveringswaarde:
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
11.
Bij annulering:
meer dan 1 maand voor de ingangsdatum 0%
meer dan 14 dagen tot en met 1 maand voor de ingangsdatum 15%
meer dan 7 dagen tot en met 14 dagen voor de ingangsdatum 35%
meer dan 3 dagen tot en met 7 dagen voor de ingangsdatum 60%
meer dan 24 uur tot en met 3 dagen voor de ingangsdatum 85%
24 uur of minder voor de ingangsdatum 100%
14.3.4 Groepen
Wanneer een reservering voor logies, al dan niet met ontbijt, is gemaakt voor een groep bedragen de
annuleringskosten van die reservering het volgende percentage van de voor die reservering geldende
reserveringswaarde:
Bij annulering:
meer dan 3 maanden voor de ingangsdatum 0%
meer dan 2 maanden tot en met 3 maanden voor de ingangsdatum 15%
meer dan 1 maand tot en met 2 maanden voor de ingangsdatum 35%
meer dan 14 dagen tot en met 1 maand voor de ingangsdatum 60%
meer dan 7 dagen tot en met 14 dagen voor de ingangsdatum 85%
7 dagen of minder voor de ingangsdatum 100%
Artikel 15 Annuleren door het horecabedrijf
15.1 Het horecabedrijf is te allen tijde bevoegd een horecaovereenkomst te annuleren met inachtneming van dit
artikel, tenzij anders is overeengekomen.
15.2 Naast hetgeen reeds is vastgelegd in deze voorwaarden is het horecabedrijf bevoegd de
horecaovereenkomst direct te annuleren, indien:
a) De klant niet voldoet aan de verplichtingen uit de horecaovereenkomst, algemene voorwaarden of nader
kenbaar gemaakte huisregels of aanwijzingen.
b) Er voldoende aanwijzingen bestaan dat de op grond van de horecaovereenkomst in het horecabedrijf
te houden bijeenkomst een zodanig ander karakter heeft dan verwacht mocht worden op grond van
aankondiging door de klant of op grond van de hoedanigheid van klant of gasten, dat het horecabedrijf de
overeenkomst niet gesloten zou hebben indien zij van het werkelijke karakter van de bijeenkomst op de
hoogte was geweest.
c) Er sprake is van andere zwaarwegende redenen waaronder bedrijfsbeëindiging door het horecabedrijf.
15.3 Het horecabedrijf is gerechtigd om, in plaats van zijn in de voorgaande bepaling bedoelde bevoegdheid uit te
oefenen, nadere eisen te stellen ten aanzien van het verloop van de betreffende bijeenkomst. Indien er voldoende
aanwijzingen bestaan dat deze nadere eisen onvoldoende (zullen) worden nageleefd of indien deze onvoldoende
worden nageleefd, is het horecabedrijf alsnog gerechtigd de horecaovereenkomst direct te annuleren.
15.4 Bij annulering door het horecabedrijf op grond van 15.2 onder a) en b) zijn door de klant annuleringskosten
verschuldigd conform de annuleringskosten die van toepassing zijn bij annulering door de klant zelf zoals
omschreven in de UVH afhankelijk van de aard van de overeenkomst. Tevens is het horecabedrijf bevoegd
bij zakelijke klanten in plaats daarvan de volledige schade te vorderen. Het horecabedrijf is geen kosten
verschuldigd aan de klant en de klant/gast ontvangt geen schadevergoeding.
15.5 Bij annulering door het horecabedrijf op grond van artikel 15.2 onder c) en waarbij de grond gelegen is in het
handelen, nalaten of gedragingen van de klant of zijn gasten, is artikel 15.4 van toepassing. Indien de grond
van annulering door het horecabedrijf niet aan de klant of zijn gasten kan worden toegerekend, zijn door de
klant/gast geen annuleringskosten verschuldigd, voor het overige blijft 15.4 van toepassing.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
12.
Artikel 16 Aansprakelijkheid
16.1 De horecaovereenkomst wordt uitgevoerd voor rekening en risico van de klant. De klant is tevens
verantwoordelijk voor de gasten en of andere derden die door haar worden ingeschakeld dan wel
die betrokken zijn bij de horecaovereenkomst en hetgeen daaruit voortvloeit. De klant vrijwaart het
horecabedrijf voor aanspraken van derden.
16.2 De klant is jegens het horecabedrijf aansprakelijk voor alle directe en indirecte schade die het horecabedrijf
lijdt door het handelen of nalaten van de klant, gasten of door de klant ingeschakelde derden. Dit geldt
ook bij overtreding van huis- en/of gedragsregels en ziet ook op schade veroorzaakt door meegebrachte
huisdieren en/of met meegebrachte goederen.
16.3 Het horecabedrijf is niet aansprakelijk voor schade voortvloeiende uit de horecaovereenkomst, tenzij sprake
is van opzet of bewust roekeloos handelen van het horecabedrijf.
16.4 Indien en voor zover het horecabedrijf (toch) aansprakelijk is, is aansprakelijkheid van het horecabedrijf in
alle gevallen beperkt tot directe schade. Verder is die aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat wordt
uitgekeerd door haar aansprakelijkheidsverzekering, vermeerderd met het eigen risico. Indien en voor zover
om welke reden dan ook geen uitkering plaatsvindt en het horecabedrijf toch gehouden zou zijn een schade
te vergoeden, is deze schadevergoeding beperkt tot de reserveringswaarde.
16.5 Het horecabedrijf is niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan door toedoen van door haar
ingeschakelde derden.
16.6 Het horecabedrijf is niet aansprakelijk voor diefstal, beschadiging of verlies van goederen, die in het
horecabedrijf zijn meegebracht door een gast/klant, door hen daar zijn gedeponeerd of achtergelaten en/
of in bewaring worden gegeven bij het horecabedrijf zonder dat hiervoor een vergoeding in rekening wordt
gebracht. De klant vrijwaart het horecabedrijf tegen aanspraken van gasten ter zake.
16.7 Indien voor de gast/klant aan in bewaring gegeven goederen waarvoor een vergoeding in rekening wordt
gebracht, schade ontstaat ten gevolge van beschadiging of vermissing zal het horecabedrijf die schade
vergoeden tenzij die schade in redelijkheid niet voor haar rekening kan komen. Schadevergoeding is niet
verschuldigd terzake in de afgegeven goederen aanwezige andere goederen.
16.8 Het horecabedrijf is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt aan of met voertuigen van de gast/klant.
16.9 Het horecabedrijf is niet aansprakelijk voor schade direct of indirect aan wie of wat ook ontstaan als direct
of indirect gevolg van enig gebrek of enige hoedanigheid of omstandigheid aan, in of op enig roerend
of onroerend goed waarvan het horecabedrijf houder, (erf)pachter, huurder dan wel eigenaar is of dat
anderszins ter beschikking van het horecabedrijf staat.
16.10 De klant/gast is verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van alle aan het horecabedrijf verstrekte
informatie en gegevens, waaronder tevens alle relevante informatie met betrekking tot uitvoering van de
horecaovereenkomst en allergieën. Het horecabedrijf is niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit
haar handelen indien dit gebaseerd is op door de klant/gast onjuist of onvolledig verstrekte informatie.
16.11 Het horecabedrijf houdt zoveel mogelijk rekening met eventuele allergieën die zijn gemeld, maar kan
hierover geen garanties geven. Er kan daarnaast niet worden voorkomen dat sporen van ingrediënten die
niet gewenst zijn toch in het voedsel voor komen, tenzij uitdrukkelijk anders gemeld. Het horecabedrijf is niet
aansprakelijk voor de gevolgen hiervan.
16.12 Het is de verantwoordelijkheid van de klant om vóór het aangaan van de overeenkomst na te gaan of een
eventueel gehuurde locatie geschikt is voor het beoogde doel. Indien hiervan geen sprake is, komt dit voor
rekening en risico van de klant en is het horecabedrijf niet aansprakelijk voor enige schade, de volledige
huursom dient te worden voldaan.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
13.
16.13 Het horecabedrijf verstrekt slechts vrijblijvende adviezen en is niet aansprakelijk voor de inhoud en/of de
gevolgen van de door haar verstrekte adviezen.
16.14 De klant dient zich voldoende te verzekeren tegen de gevolgen van dit artikel.
Artikel 17 Overmacht
17.1 Er is sprake van overmacht voor het horecabedrijf bij een omstandigheid die niet aan het horecabedrijf kan
worden toegerekend, maar wel de uitvoering van de horecaovereenkomst door het horecabedrijf zodanig in
de weg staat dat uitvoering daarvan onmogelijk dan wel bezwaarlijk wordt. Er is in dat geval sprake van een
niet toerekenbare tekortkoming van het horecabedrijf die haar niet kan worden aangerekend.
17.2 Van overmacht is onder andere (maar niet uitsluitend) sprake bij intrekking van vergunningen, nationale
rouw, verhindering en onderbreking van transportmogelijkheden als gevolg waarvan benodigde producten/
zaken niet geleverd kunnen worden, personeelstekort, storingen in het horecabedrijf en belemmeringen
veroorzaakt door maatregelen, wetten of besluiten van internationale, nationale en regionale (overheids)
instanties.
17.3 Bij overmacht bekijken partijen in onderling overleg en in alle redelijkheid, of de horecaovereenkomst
kan worden opgeschort, dan wel aan de nieuwe situatie kan worden aangepast, bijv. door de
horecaovereenkomst te wijzigen en/of te verplaatsen. Kostenverlagingen en/of kostenverhogingen ten
gevolge van voornoemde aanpassingen, komen volledig voor rekening en risico van de klant.
17.4 Indien opschorting of aanpassing niet mogelijk blijkt, zijn het horecabedrijf en de klant gerechtigd om
de horecaovereenkomst of het nog niet uitgevoerde gedeelte wegens overmacht te ontbinden. Het
horecabedrijf blijft in alle gevallen recht houden op de volledige overeengekomen reserveringswaarde,
verminderd met alle kostenverlagingen en vermeerderd met alle kostenverhogingen ten gevolge van deze
ontbinding. Bij particuliere klanten dienen – voor wat betreft dat deel van de horecaovereenkomst dat wordt
gekwalificeerd als overeenkomst van opdracht – de daadwerkelijk gemaakte kosten en een redelijk loon door
de klant te worden vergoed in plaats van de reserveringswaarde voor dat deel van de overeenkomst.
17.5 Het horecabedrijf is niet aansprakelijk voor overmachtsituaties. Klant dient zich indien gewenst zelf tegen de
financiële risico’s van overmacht te verzekeren.
Artikel 18 Epidemische ziektes/Covid
18.1 Dit artikel bevat aanvullende afspraken over epidemische en besmettelijke ziektes, zoals Covid-19
(hierna gezamenlijk: epidemische ziektes) en is van toepassing indien een horecaovereenkomst
door overheidsmaatregelen niet in de overeengekomen vorm uitgevoerd kan worden. Onder
‘overheidsmaatregelen’ wordt verstaan: de op dat moment geldende overheidsregels en -maatregelen in
verband met epidemische ziektes.
18.2 Dit artikel treedt pas in werking nadat de overheidsmaatregelen zijn doorgevoerd, tot die tijd gelden de
reguliere tussen partijen gemaakte afspraken. Dit artikel prevaleert boven de horecaovereenkomst en
algemene voorwaarden die gelden tussen partijen.
18.3 Het horecabedrijf spant zich maximaal in om bij de uitvoering van de horecaovereenkomst de
overheidsmaatregelen in acht te nemen.
18.4 De klant dient er voor zorg te dragen dat gasten de overheidsmaatregelen in acht nemen tijdens uitvoering
van de horecaovereenkomst.
18.5 Het horecabedrijf is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het niet naleven van de
overheidsmaatregelen door klant en/of gasten. De klant vrijwaart het horecabedrijf tegen eventuele claims
terzake.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
14.
18.6 Indien een horecaovereenkomst als gevolge van overheidsmaatregelen niet in de overeengekomen vorm
uitgevoerd kan worden, beschouwen partijen dit als overmacht ten gevolge van epidemische ziektes en
gelden de overmachtsbepalingen uit deze UVH.
18.7 Het (tijdelijk) staken van dienstverlening/opschorten van een horecaovereenkomst door het niet naleven van
de overheidsmaatregelen door klant/gasten is geen overmacht.
18.8 Uitgangspunt is dat de horecaovereenkomst aan de overheidsmaatregelen wordt aangepast. Het
horecabedrijf en de klant/gast bekijken in onderling overleg of aanpassing mogelijk is, waarbij beide partijen
oplossingsgericht, redelijk en billijk zullen handelen.
18.9 Indien de horecaovereenkomst wordt aangepast conform de voorgaande bepaling, blijft de tussen het
horecabedrijf en de klant overeengekomen reserveringswaarde aan het horecabedrijf verschuldigd, met dien
verstande dat hierop alle kostenverlagingen in mindering en alle kostenverhogingen in meerdering worden
gebracht. Het horecabedrijf spant zich in om kostenverhogingen te minimaliseren en kostenverlagingen
te maximaliseren. De klant begrijpt dat het horecabedrijf daarvoor mede afhankelijk is van alle betrokken
leveranciers en de door hen gehanteerde voorwaarden.
18.10 Indien de horecaovereenkomst niet aangepast kan worden aan de overheidsmaatregelen, is het
uitgangspunt dat het moment van uitvoering van de horecaovereenkomst wordt verplaatst. Horecabedrijf
en de klant beoordelen in onderling overleg of verplaatsing mogelijk is, waarbij beide partijen
oplossingsgericht, redelijk en billijk zullen handelen.
18.11 Indien een datum uit de horecaovereenkomst wordt aangepast, blijft de tussen het horecabedrijf en de
klant overeengekomen reserveringswaarde aan het horecabedrijf verschuldigd, met dien verstande dat
hierop alle kostenverlagingen in mindering en alle kostenverhogingen in meerdering worden gebracht. Het
horecabedrijf spant zich in om kostenverhogingen te minimaliseren en kostenverlagingen te maximaliseren.
De klant begrijpt dat het horecabedrijf daarvoor mede afhankelijk is van alle betrokken leveranciers en de
door hen gehanteerde voorwaarden.
18.12 Indien de horecaovereenkomst niet aangepast kan worden in het kader van dit artikel, kan die door een
van de partijen worden beëindigd waarbij de dienstverlening door het horecabedrijf wordt geannuleerd.
Indien de horecaovereenkomst wordt beëindigd en de dienstverlening door het horecabedrijf wordt
geannuleerd, blijft de tussen het horecabedrijf en de klant overeengekomen reserveringswaarde aan het
horecabedrijf verschuldigd, met dien verstande dat hierop alle kostenverlagingen in mindering en alle
kostenverhogingen in meerdering worden gebracht. Het horecabedrijf spant zich in om kostenverhogingen
te minimaliseren en kostenverlagingen te maximaliseren. De klant begrijpt dat het horecabedrijf daarvoor
mede afhankelijk is van alle betrokken leveranciers en de door hen gehanteerde voorwaarden. Indien sprake
is van een particuliere klant dienen voor – voor wat betreft dat deel van de horecaovereenkomst dat wordt
gekwalificeerd als overeenkomst van opdracht – de daadwerkelijk gemaakte kosten en een redelijk loon te
worden vergoed door de klant in plaats van de reserveringswaarde voor dat deel van de overeenkomst.
Artikel 19 Klachten
19.1 Klachten worden zo snel mogelijk schriftelijk en voldoende gemotiveerd gemeld aan het horecabedrijf. Dit
gebeurt uiterlijk binnen 24 uur na bekend worden met de klacht en uiterlijk binnen 7 dagen na uitvoering van
de horecaovereenkomst, dan wel conform de wettelijke bepalingen.
19.2 Partijen gaan in overleg over een oplossing. Indien nakoming van de overeenkomst nog mogelijk is wordt het
horecabedrijf hiertoe in ieder geval in de gelegenheid gesteld.
UNIFORME VOORWAARDEN HORECA
15.
Artikel 20 Publiciteit, privacy en beeldmateriaal/promotie
20.1 De klant/gast vraagt toestemming aan het horecabedrijf voor aankondigingen die zij doet verband houdend
met de horecaovereenkomst en die bedoeld zijn voor publiciteit.
20.2 Het is de klant/gast niet toegestaan binnen of buiten in de directe omgeving van de locatie waar diensten
worden verricht op grond van de horecaovereenkomst borden, spandoeken, reclameverlichting, luidsprekers
of andere voorwerpen te (laten) aan/toebrengen met het oogmerk reclame te maken van welke aard dan
ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het horecabedrijf.
20.3 Het is het horecabedrijf toegestaan om beeldmateriaal gemaakt gedurende uitvoering van een
horecaovereenkomst en waarop de klant/gasten niet herkenbaar in beeld zijn gebracht, te gebruiken voor
promotiedoeleinden.
20.4 Het horecabedrijf en de klant zorgen ervoor dat de privacyregels in acht worden genomen. Het horecabedrijf
is niet aansprakelijk voor schending van de privacyregels door de klant/gasten en mag ervan uitgaan dat
gegevens die worden aangeleverd door de klant/gast en afspraken die worden gemaakt met de klant/gast
kunnen worden uitgevoerd door het horecabedrijf zonder dat zij nadere maatregelen hoeft te treffen in het
kader van de privacyregels.
Artikel 21 Toepasselijk recht en geschillen
21.1 Op horecaovereenkomsten is bij uitsluiting Nederlands recht van toepassing.
21.2 Ingeval van geschillen tussen het horecabedrijf en een klant is bij uitsluiting bevoegd de bevoegde rechter
in de vestigingsplaats van het horecabedrijf te Nederland, tenzij krachtens dwingende wetsbepaling een
andere rechter bevoegd is en onverminderd de bevoegdheid van het horecabedrijf het geschil te laten
beslechten door de rechter die bij gebreke van dit beding bevoegd zou zijn.
Artikel 22 Slotbepalingen
22.1 De ongeldigheid van één of meer bepalingen in de UVH laat de geldigheid van alle andere bepalingen
onverlet. Blijkt een bepaling in de UVH om welke reden dan ook ongeldig, dan komen partijen een
vervangende bepaling overeen die de ongeldige bepaling naar strekking en reikwijdte zoveel mogelijk
benadert.